Laat uw vennootschap sparen voor uw pensioen

Als zelfstandig ondernemer bent u elke dag druk in de weer met uw eigen zaak. Denkt u soms ook aan uw persoonlijke financiële toekomst?

Maak een afspraak

Individuele Pensioentoezegging

Met een Individuele Pensioentoezegging (IPT) betaalt u niet zelf voor uw pensioen, dat doet uw vennootschap. Met een IPT financiert uw vennootschap op een fiscaal gunstige manier een aanvullend pensioenkapitaal voor u als bedrijfsleider. Bovendien zijn de gestorte premies aftrekbaar voor de vennootschap als beroepskosten. Concreet biedt een IPT de mogelijkheid om op een fiscaal voordelige manier een aanvullend pensioen op te bouwen, een vervangingsinkomen te voorzien in geval van ziekte en ongeval en uw overlijdensrisico in te dekken.

Deze verzekering richt zich enkel tot bedrijfsleiders met een vennootschap. Een regelmatig loon ontvangen, is daarbij een vereiste. Bent u geen zelfstandige bedrijfsleider, dan kunt u pensioensparen via een VAPZ, Sociaal VAPZ en POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen).

De 5 voordelen van een IPT

Uw vennootschap betaalt voor uw pensioen

U behoudt uw levensstandaard na uw actieve loopbaan, uw vennootschap zorgt voor een gegarandeerd aanvullend pensioenkapitaal én betaalt minder belastingen. Zelfs als u uw vennootschap na verloop van tijd verkoopt of als het fout zou gaan door failissement of ziekte, bent u met een IPT zeker van het opgebouwde pensioenkapitaal. De opgebouwde reserves zijn immers definitief verworven.

U bent de rechtstreekse begunstigde

Als u met pensioen gaat, ontvangt u zelf rechtstreeks uw pensioen, niet uw vennootschap. Zo bent u zeker dat uw pensioenkapitaal écht op uw rekening terechtkomt. Ook na een eventuele vereffening van uw vennootschap.

Fiscaal voordeel voor u en uw vennootschap

Bij een IPT zijn de premies voor het aanvullende pensioen van de bedrijfsleider aftrekbaar voor de vennootschap als beroepskosten wanneer onder andere aan de voorwaarden van de 80%-regel wordt voldaan. De 80%-regel stelt eenvoudig samengevat dat de pensioenpremies voor het aanvullende pensioen alleen maar aftrekbaar zijn als het wettelijke en het aanvullende pensioen (uitgedrukt in jaarrente) samen niet meer bedragen dan 80% van uw laatste normale brutojaarbezoldiging, rekening houdend met een normale loopbaan. Voor u als zelfstandig ondernemer vormen die premies evenwel geen belastbaar voordeel van alle aard. Alleen op het kapitaal dat u later ontvangt, wordt een eenmalige belasting geheven tegen een voordelig tarief. Daarmee is een IPT fiscaal een flink stuk voordeliger dan een loonsverhoging of de toekenning van een voordeel van alle aard.

U kunt kiezen voor extra bescherming

Wilt u uw gezin en uzelf extra beschermen? Verzeker dan een extra kapitaal bij overlijden ten voordele van uw nabestaanden en kies voor de aanvullende dekking gewaarborgd inkomen. Of kies uit een van de volgende aanvullende waarborgen: een ongevallenverzekering en een premieteruggave bij arbeidsongeschiktheid.

U kunt uw IPT gebruiken voor uw vastgoedfinanciering

Heeft u plannen om privé een onroerend goed te kopen (of te verbouwen)? Dan kunt u vóór uw pensionering een voorschot nemen op het al opgebouwde pensioenkapitaal. In vele gevallen is dat eenvoudiger en goedkoper (geen notariskosten) dan een klassiek (hypothecair) krediet. U heeft zo de keuze tussen een intrestbetalend en een intrestkapitaliserend voorschot.

Daarnaast kunt u uw aanvullende overlijdensdekking in uw IPT ook afstemmen op de terugbetaling van uw woningkrediet. Uw vennootschap financiert de kosten van de overlijdensdekking, terwijl u privé de volledige fiscale ruimte overhoudt voor kapitaalaflossingen en interestbetalingen.

Hoe kunnen we u helpen? Neem contact op met uw AREGO specialist.

Uw voordelen

  • Uw vennootschap betaalt
  • Gewaarborgd rendement
  • Fiscaal voordeel
  • Extra bescherming
  • Hulp bij vastgoedplannen

Arego specialist

Tim Thijs

Mail 0495 50 40 74

Peter Fransen

Mail 0472 91 95 44

Joris Bergmans

Mail 0478 25 62 67

Tim Coumans

Mail 011 46 20 27

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!